atp logo  ATP Education
Hi Guest

Class 6 7. भिन्न Exercise 7.1: NCERT Book Solutions


Class 6 chapter 7. भिन्न Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.

NCERT Solutions

All chapters of ncert books Mathematics 7. भिन्न Exercise 7.1 is solved by exercise and chapterwise for class 6 with questions answers also with chapter review sections which helps the students who preparing for UPSC and other competitive exams and entrance exams.

Class 6 chapter 7. भिन्न Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion. - 7. भिन्न - Exercise 7.1: NCERT Book Solutions for class 6th. All solutions and extra or additional solved questions for 7. भिन्न : Exercise 7.1 Mathematics class 6th:Hindi Medium NCERT Book Solutions. Class 6 chapter 7. भिन्न Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.

Hindi me class 6 Exercise 7.1 ke sabhi prasan uttar hal sahil chapter 7. भिन्न

 

7. भिन्न : Exercise 7.1 Mathematics class 6th:Hindi Medium NCERT Book Solutions

Class 6 chapter 7. भिन्न Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion. - 7. भिन्न - Exercise 7.1: NCERT Book Solutions for class 6th. All solutions and extra or additional solved questions for 7. भिन्न : Exercise 7.1 Mathematics class 6th:Hindi Medium NCERT Book Solutions.

Class 6 7. भिन्न Exercise 7.1: NCERT Book Solutions

NCERT Books Subjects for class 6th Hindi Medium

Page 1 of 6

7. भिन्न

 

Class 6 chapter 7. भिन्न Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.

Exercise 7.1

Exercise 7.1

Q1.  छायांकित भाग को निरुपित करने वाली भिन्न लिखिए :

        

हल : (i) 2/4 

(ii) 8/9 

(iii) 4/8 

(iv) 1/4 

(v) 3/7

(vi) 3/12

(vii) 10/10

(viii) 4/9

(ix) 4/8

(x) 1/2   

Q2. दी हुई भिन्न के अनुसार, भागों को छायांकित कीजिए :

हल : 

        

Q3. निम्न में, यदि कोई गलती है, तो पहचानिए :

यह 1/2 है

यह 1/4 है 

यह 3/4 है

             

हल : सभी रेखाचित्र बराबर नहीं बांटे गए है,   

Q4. 8 घंटे एक दिन की कौन सी भिन्न है?

हल : 1 दिन में, = 24 घंटे

इसलिए, 8 घंटे का = 8/24 = 1/3  

Q5. 40 मिनट एक घंटे की कौन सी भिन्न है ?

हल : 1 घंटे में = 60 मिनट,

इसलिए, 40 मिनट का = 40/60 = 2/3     

Q6. आर्या, अभिमन्यु और विवेक एक साथ, बाँटकर खाना खाते हैं | आर्या दो सैंडविच लेकर आता है - एक सब्जी वाला और दूसरा जैम (jam) वाला | अन्य दो लड़के अपना खाना लाना भूल गए | आर्या अपने सैंडविचों को उन दोनों के साथ बाँटकर खाने को तैयार हो जाता है, ताकि प्रत्येक व्यक्ति को प्रत्येक सैंडविच में से बराबर भाग मिले |

(a) आर्या अपनी सैंडविचों को किस प्रकार बाँटे कि प्रत्येक को बराबर भाग मिले ?

हल : आर्य ने प्रत्येक सैंडविच को तीन बराबर भागों में बांटा और हर एक को एक भाग दिया |

(b) प्रत्येक लड़के को एक सैंडविच का कौन सा भाग मिलेगा ?

(b) 1 x 1/3 = 1/3  

 

Q7. कंचन ड्रेसों (dresses) को रंगती है | उसे 30 ड्रेस रंगनी  थीं | उसने अब तक 20 ड्रेस रंग ली हैं | उसने ड्रेसों की कितनी भिन्न रंग ली हैं ?

हल : कुल ड्रेस की संख्या = 30 

उसके द्वारा ड्रेस रंग की संख्या  = 20 

उसने ड्रेस भिन्न रंगी = 20/30 = 2/3 

Q8. 2 से 12 तक की प्राकृत संख्याएँ लिखिए | अभाज्य इनकी कौन- सी भिन्न हैं ?

हल : प्राकृत संख्या 2 से 12 तक =  12  2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,

अभाज्य संख्या 2 से 12 तक = 2,3,5,7,11अभाज्य संख्या = 5/11

Q9. 102 से 113 तक की प्राकृत संख्याएँ लिखिए | अभाज्य संख्याएँ इनकी कौन सी भिन्न है ?

हल : प्राकृत संख्या 102 से 113 तक :

102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 

अभाज्य संख्या 102 से 113 तक :

103, 107, 109, 113 

  अभाज्य संख्या = 4/12 = 1/3 

 Q10. इन वृत्तों की कौन सी भिन्नों में X है ?

                  

हल : कुल वृत्तों की संख्या = 8 और भिन्न वृत्त 'X' = 4

भिन्न = 4/8  

Q11. क्रिस्तिन अपने जन्म दिन पर एक सीडी प्लयेर (CD plyer) प्राप्त करती है | वह तब से सीडी इकठ्ठी करना प्रारंभ कर देती है | वह 3 सीडी खरीदती गई और 5 सीडी उपहार के रूप में प्राप्त करती है | उसके द्वारा खरीदी गई सीडी की संख्या, कुल सीडी की संख्या की कौन सी भिन्न है ?       

Q11. कुल CD की संख्या = 3 + 5 = 8

खरीदी गई CD की संख्या = 3 

भिन्न CD की संख्या संख्या = 3/8 

उन CD की संख्या जो गिफ्ट के रूप में प्राप्त की गई है = 5/8 

  

 

 

 

Page 1 of 6

Class 6 chapter 7. भिन्न Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.

इस पाठ के अन्य दुसरे विषय भी देखे :

1. Exercise 7.1

2. Exercise 7.2

3. Exercise 7.3

4. Exercise 7.4

5. Exercise 7.5

6. Exercise 7.6

Class 6 chapter 7. भिन्न Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion. - 7. भिन्न - Exercise 7.1: NCERT Book Solutions for class 6th. All solutions and extra or additional solved questions for 7. भिन्न : Exercise 7.1 Mathematics class 6th:Hindi Medium NCERT Book Solutions. Class 6 chapter 7. भिन्न Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.

Advertisement

NCERT Solutions

Select Class for NCERT Books Solutions

 

 

 

Notes And NCERT Solutions

Our NCERT Solution and CBSE Notes are prepared for Term 1 and Terms 2 exams also Board exam Preparation.

Advertisement

Mathematics Chapter List

  • 1. Knowing Our Numbers

  • 2. Whole Numbers

  • 3. Playing with Numbers

  • 4. Basic Geometrical Ideas

  • 5. Understanding Elementary Shapes

  • 6. Integers

  • 7. Fractions

  • 8. Decimals


  • Our Educational Apps On Google Play Store