Class 11 10. Straight Lines Exercise 10.1 : NCERT Book Solutions
Class 11 chapter 10. Straight Lines Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.
NCERT Solutions
All chapters of ncert books Mathematics 10. Straight Lines Exercise 10.1 is solved by exercise and chapterwise for class 11 with questions answers also with chapter review sections which helps the students who preparing for UPSC and other competitive exams and entrance exams.
Class 11 chapter 10. Straight Lines Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion. - 10. Straight Lines - Exercise 10.1 : NCERT Book Solutions for class 11th. All solutions and extra or additional solved questions for 10. Straight Lines : Exercise 10.1 Mathematics class 11th:English Medium NCERT Book Solutions. Class 11 chapter 10. Straight Lines Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.
10. Straight Lines : Exercise 10.1 Mathematics class 11th:English Medium NCERT Book Solutions
Class 11 chapter 10. Straight Lines Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion. - 10. Straight Lines - Exercise 10.1 : NCERT Book Solutions for class 11th. All solutions and extra or additional solved questions for 10. Straight Lines : Exercise 10.1 Mathematics class 11th:English Medium NCERT Book Solutions.
Class 11 10. Straight Lines Exercise 10.1 : NCERT Book Solutions
NCERT Books Subjects for class 11th Hindi Medium
10. Straight Lines
Class 11 chapter 10. Straight Lines Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.
Exercise 10.1
Exercise 10.1
Q1. Draw a quadrilateral in the Cartesian plane, whose vertices are (– 4, 5), (0, 7), (5, – 5) and (– 4, –2). Also, find its area.
Solution:

Let ABCD be the given quadrilateral with vertices A (–4, 5), B (0, 7), C (5, –5), and D (– 4, –2).
Now, by plotting A, B, C, and D on the Cartesian plane and joining AB, BC, CD, and DA, the given quadrilateral can be drawn as joining Point A to C forms a diagonal AC.
Accordingly, area (ABCD) = area(∆ABC) + area (∆ACD)
Using area of triangle formula.

Therefore, Area of ∆ACD where A (-4, 5), C (5, -5), D (-4, -2)

Q2. The base of an equilateral triangle with side 2a lies along the y-axis such that the mid-point of the base is at the origin. Find vertices of the triangle.
Solution:

Q3. Find the dis tance between P (x1, y1) and Q (x2, y2) when: (i) PQ is parallel to the y-axis, (ii) PQ is parallel to the x-axis.
Solution:
Given points are : P(x1, y1) and Q(x2, y2)
(i) When PQ is parallel to the y-axis then x1 = x2
Using Distance formula for distance between P and Q

Q4. Find a point on the x-axis, which is equidistant from the points (7, 6) and (3, 4).
Solution:
Let the point on x-axis be P (x, 0) which is equidistance from points A (7, 6) and B (3, 4).
Accordingly,
AP = BP
Or AP2 = BP2 [Squaring both sides]
⇒ (x – 7)2 + (0 – 6)2 = (x – 3)2 + (0 – 4)2
⇒ x2 – 14x + 49 + 36 = x2 – 6x + 9 + 16
⇒ x2 – 14x + 85 = x2 – 6x + 25
⇒ 85 – 25 = 14x – 6x

Q5. Find the slope of a line, which passes through the origin and the mid-point of the line segment joining the points P (0, – 4) and B (8, 0).
Solution:
The coordinates of the mid-point of the line segment joining the points P (0, – 4) and B (8, 0).

Q6. Without using the Pythagoras theorem, show that the points (4, 4), (3, 5) and (–1, –1) are the vertices of a right angled triangle.

Solution:
The vertices of the given triangle are
A (4, 4), B (3, 5), and C (–1, –1).
If given vertices are of a right angle triangle.

m1m3 = -1
Slope of AB (m1) × Slope of AC (m3) = -1
It means side AB and AC are perpendicular to each other.
Here, given triangle is right-angled at point A (4, 4).
Thus, the points (4, 4), (3, 5), and (–1, –1) are the vertices of a right-angled triangle.
Q7. Find the slope of the line, which makes an angle of 30° with the positive direction of y-axis measured anticlockwise.


Q8. Find the value of x for which the points (x, – 1), (2,1) and (4, 5) are collinear.
Solution:
Let point be A (x, –1), B (2, 1), and C (4, 5).
If points A (x, –1), B (2, 1), and C (4, 5) are collinear, then
Slope of AB = Slope of BC

Q9. Without using distance formula, show that points (– 2, – 1), (4, 0), (3, 3) and (–3, 2) are the vertices of a parallelogram.
Solution:
To be the points A(– 2, – 1), B(4, 0), C(3, 3) and D(–3, 2) of the vertices of a parallelogram.
There must be AB || CD or BC || AD

Thus, points (–2, –1), (4, 0), (3, 3), and (–3, 2) are the vertices of a parallelogram.
Q10. Find the angle between the x-axis and the line joining the points (3,–1) and (4,–2).
Solution:
Let be points A(3,–1) and B(4,–2) are given for a line.
Thus, the angle between the x-axis and the line joining the points (3, –1) and (4, –2) is 135°.

Solution:

Q12. A line passes through (x1, y1) and (h, k). If slope of the line is m, show that k – y1 = m (h – x1).
Solution:
Line passes through points (x1, y1) and (h, k).


Q14. Consider the following population and year graph, find the slope of the line AB and using it, find what will be the population in the year 2010?

Solution:
Line AB passes through points A(1985, 92) and B(1995, 97).

Let y be the population in the year 2010. Then, according to the given graph, line AB must pass through point C (2010, y).


Class 11 chapter 10. Straight Lines Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.
See other sub-topics of this chapter:
4. Miscellaneous Exercise on Chapter - 10
Class 11 chapter 10. Straight Lines Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion. - 10. Straight Lines - Exercise 10.1 : NCERT Book Solutions for class 11th. All solutions and extra or additional solved questions for 10. Straight Lines : Exercise 10.1 Mathematics class 11th:English Medium NCERT Book Solutions. Class 11 chapter 10. Straight Lines Important key points for quick revision for board exams, ssc and upsc exams preparaion.
Advertisement
NCERT Solutions
Select Class for NCERT Books Solutions
Notes And NCERT Solutions
Our NCERT Solution and CBSE Notes are prepared for Term 1 and Terms 2 exams also Board exam Preparation.
Mathematics Chapter List
1. Sets
2. Relations and Functions
3. Trigonometric Functions
4. Principle Of Mathematical Induction
5. Complex Numbers and Quadratic Equations
6. Linear Inequalities
7. Permutations and Combinations
8. Binomial Theorem
9. Sequences and Series
10. Straight Lines
11. Conic Sections
12. Introduction to Three Dimensional Geometry
13. Limits and Derivatives
14. Mathematical Reasoning
15. Statistics
16. Probability

