atp logo  ATP Education
Hi Guest

Class 10 12. Electricity Additional Questions With Solutions: NCERT Book Solutions


Class 10 chapter 12. Electricity important extra long questions with solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

NCERT Solutions

All chapters of ncert books Science 12. Electricity Additional Questions With Solutions is solved by exercise and chapterwise for class 10 with questions answers also with chapter review sections which helps the students who preparing for UPSC and other competitive exams and entrance exams.

Class 10 chapter 12. Electricity important extra long questions with solution for board exams and term 1 and term 2 exams. - 12. Electricity - Additional Questions With Solutions: NCERT Book Solutions for class 10th. All solutions and extra or additional solved questions for 12. Electricity : Additional Questions With Solutions Science class 10th:English Medium NCERT Book Solutions. Class 10 chapter 12. Electricity important extra long questions with solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

 

12. Electricity : Additional Questions With Solutions Science class 10th:English Medium NCERT Book Solutions

Class 10 chapter 12. Electricity important extra long questions with solution for board exams and term 1 and term 2 exams. - 12. Electricity - Additional Questions With Solutions: NCERT Book Solutions for class 10th. All solutions and extra or additional solved questions for 12. Electricity : Additional Questions With Solutions Science class 10th:English Medium NCERT Book Solutions.

Class 10 12. Electricity Additional Questions With Solutions: NCERT Book Solutions

NCERT Books Subjects for class 10th Hindi Medium

Page 4 of 5

12. Electricity

 

Class 10 chapter 12. Electricity important extra long questions with solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

Additional Questions With Solutions

Chapter-12. Electricity

Q1: What is an electric circuit?

Ans: A continuous and closed path of an electric current is called an electric circuit.

Q2: Name the instrument which measures electric current in a circuit.

Ans: Ammeter.

Q3: In which order, an ammeter is connected in a circuit?

Ans: In series.

Q4: In which direction does the electric current flow in a circuit?

Ans: the electric current flows in the circuit from positive terminal of the cell to negative terminal of the cell.

Q5: Name the device which produces potential difference in a wire?

Ans: Cell or battery.

Q6: What is potential difference?

Ans: The electrons move only if there is a difference of electric pressure in a conducting metallic wire. This difference of electric pressure is called potential difference.

Q7: Two bulbs of 100 W and 25 W are connected in series to 200 V-AC mains. Which bulb glows brightly? Explain your observation.

Q8: Why does the element of a room heater become red hot but the lead wires remain cold?

Ans:  The element of a room heater has high resistance. According to jule’s law of heating , increasing in resistance cause increasing in heat. While the device wire has not so highly resistance.  

Q9: Calculate the number of electrons constituting one coulomb of charge.

Ans: 6 x1018 electrons.

Q10: State the Ohm’s Law.

Ans: The electric current flowing through a metallic wire is directly proportional to the potential difference V, across its ends provided its temperature remains the same. This is called Ohm’s law.

 

 

Page 4 of 5

Class 10 chapter 12. Electricity important extra long questions with solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

See other sub-topics of this chapter:

1. Chapter Review

2. Text-book Questions

3. Exercise

4. Additional Questions With Solutions

5. Additional Questions With Solutions

Class 10 chapter 12. Electricity important extra long questions with solution for board exams and term 1 and term 2 exams. - 12. Electricity - Additional Questions With Solutions: NCERT Book Solutions for class 10th. All solutions and extra or additional solved questions for 12. Electricity : Additional Questions With Solutions Science class 10th:English Medium NCERT Book Solutions. Class 10 chapter 12. Electricity important extra long questions with solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

Advertisement

NCERT Solutions

Select Class for NCERT Books Solutions

 

 

 

Notes And NCERT Solutions

Our NCERT Solution and CBSE Notes are prepared for Term 1 and Terms 2 exams also Board exam Preparation.

Advertisement

Science Chapter List

  • 1. Chemical Reactions and Equations

  • 2. Acids, Bases and Salts

  • 3. Metals and Non-metals

  • 4. Carbon and its Compounds

  • 5. Periodic Classification of Elements

  • 6. Life Processes

  • 7. Control and Coordination

  • 8. How do Organisms Reproduce

  • 9. Heredity and Evolution

  • 10. Light-Reflection and Refraction

  • 11. Human Eye and Colourful World

  • 12. Electricity

  • 13. Magnetic Effects of Electric Current

  • 14. Sources of Energy

  • 15. Our Environment

  • 16. Management of Natural Resources


  • Our Educational Apps On Google Play Store