atp logo  ATP Education
Hi Guest

Class 9 13. Surface Areas and Volumes Exercise 13.7: NCERT Book Solutions


Class 9 chapter 13. Surface Areas and Volumes ncert solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

NCERT Solutions

All chapters of ncert books Mathematics 13. Surface Areas and Volumes Exercise 13.7 is solved by exercise and chapterwise for class 9 with questions answers also with chapter review sections which helps the students who preparing for UPSC and other competitive exams and entrance exams.

Class 9 chapter 13. Surface Areas and Volumes ncert solution for board exams and term 1 and term 2 exams. - 13. Surface Areas and Volumes - Exercise 13.7: NCERT Book Solutions for class 9th. All solutions and extra or additional solved questions for 13. Surface Areas and Volumes : Exercise 13.7 Mathematics class 9th:English Medium NCERT Book Solutions. Class 9 chapter 13. Surface Areas and Volumes ncert solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

 

13. Surface Areas and Volumes : Exercise 13.7 Mathematics class 9th:English Medium NCERT Book Solutions

Class 9 chapter 13. Surface Areas and Volumes ncert solution for board exams and term 1 and term 2 exams. - 13. Surface Areas and Volumes - Exercise 13.7: NCERT Book Solutions for class 9th. All solutions and extra or additional solved questions for 13. Surface Areas and Volumes : Exercise 13.7 Mathematics class 9th:English Medium NCERT Book Solutions.

Class 9 13. Surface Areas and Volumes Exercise 13.7: NCERT Book Solutions

NCERT Books Subjects for class 9th Hindi Medium

Page 7 of 9

13. Surface Areas and Volumes

 

Class 9 chapter 13. Surface Areas and Volumes ncert solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

Exercise 13.7

 

EXERCISE 13.7

Assume π = 22/7, unless stated otherwise.

1. Find the volume of the right circular cone with

(i) radius 6 cm, height 7 cm       (ii) radius 3.5 cm, height 12 cm

Solution:

2. Find the capacity in litres of a conical vessel with

(i) radius 7 cm, slant height 25 cm   (ii) height 12 cm, slant height 13 cm

Solution:

(i) h2 = 252 - 72

3. The height of a cone is 15 cm. If its volume is 1570 cm3, find the radius of the base.(Use π = 3.14)

Solution:

Height = 15 cm,  volume = 1570 cm3

4. If the volume of a right circular cone of height 9 cm is 48π cm3, find the diameter of its base.

Solution:

Height = 9 cm,  volume = 48π cm3

5. A conical pit of top diameter 3.5 m is 12 m deep. What is its capacity in kilolitres?

Solution:

Diameter = 3.5 cm ,  height = 12 cm ,  radius = 1.75

6. The volume of a right circular cone is 9856 cm3. If the diameter of the base is 28 cm, find

(i) height of the cone                          (ii) slant height of the cone

(iii) curved surface area of the cone

Solution:

Volume = 9856 cm3 ,  diameter = 28 cm ,  radius = 14cm

7. A right triangle ABC with sides 5 cm, 12 cm and 13 cm is revolved about the side 12 cm. Find the volume of the solid so obtained.

Solution:

Height = 12 cm  ,  radius = 5 cm

8. If the triangle ABC in the Question 7 above is revolved about the side 5 cm, then find the volume of the solid so obtained. Find also the ratio of the volumes of the two solids obtained in Questions 7 and 8.

Solution:

Height = 5 m  ,  radius = 12 m

9. A heap of wheat is in the form of a cone whose diameter is 10.5 m and height is 3 m. Find its volume. The heap is to be covered by canvas to protect it from rain. Find the area of the canvas required.

Solution:

Diameter = 10.5 m,  height = 3 m ,  radius = 5.25

 

 

 

Page 7 of 9

Class 9 chapter 13. Surface Areas and Volumes ncert solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

See other sub-topics of this chapter:

1. Exercise 13.1

2. Exercise 13.2

3. Exercise 13.3

4. Exercise 13.4

5. Exercise 13.5

6. Exercise 13.6

7. Exercise 13.7

8. Exercise 13.8

9. Exercise 13.9

Class 9 chapter 13. Surface Areas and Volumes ncert solution for board exams and term 1 and term 2 exams. - 13. Surface Areas and Volumes - Exercise 13.7: NCERT Book Solutions for class 9th. All solutions and extra or additional solved questions for 13. Surface Areas and Volumes : Exercise 13.7 Mathematics class 9th:English Medium NCERT Book Solutions. Class 9 chapter 13. Surface Areas and Volumes ncert solution for board exams and term 1 and term 2 exams.

Advertisement

NCERT Solutions

Select Class for NCERT Books Solutions

 

 

 

Notes And NCERT Solutions

Our NCERT Solution and CBSE Notes are prepared for Term 1 and Terms 2 exams also Board exam Preparation.

Advertisement

Mathematics Chapter List

  • 1. Number Systems

  • 2. Polynomials

  • 3. Coordinate Geometry

  • 4. Linear Equation In Two Variables

  • 5. Introduction To Euclid’s Geometry

  • 6. Lines and Angles

  • 7. Triangles

  • 8. Quadrilaterals

  • 9. Area Parallelograms and Triangles

  • 10. Circles

  • 11. Constructions

  • 12. Herons Formula

  • 13. Surface Areas and Volumes

  • 14. Statistics

  • 15. Probability


  • Our Educational Apps On Google Play Store