atp logo  ATP Education
Hi Guest

CBSE NOTES for class 6 th

 

1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM : Science class 6 th:English Medium NCERT Book Solutions

NCERT Books Subjects for class 6th Hindi Medium

Page 3 of 4

1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM

 

Important Questions With Solution


Q1 : Name two main sources of food materials.

Ans :

  1. Plants
  2. Animals

Q2 : Write the name of food materials obtained from plants?

Ans : All grains like wheat, rice, pea and fruits and vegetables.

Q3 : Write the name of food materials obtained from animals?

Ans : Milk, eggs, meat, chicken, fish, prawns, beef, pork and such others, which come from animals.

Q4 : What are ingredients?

Ans : The components of any food items are known as ingredients. Like milk, rice, sugar and water are ingredients of food item Kheer.

Q5 : Write the name of source of ingredients which are used to cook food item Chicken Curry.

Ans : Plants and Animals.

Q6 : What are edible parts?

Ans : The eatable parts of plants are known as edible parts.

Q7 : Write the name of edible parts of plants?

Ans : fruits, flowers, leaves, stems and roots are the edible parts of plants.

Q8 : What is germination?

Ans : The growth of baby plant from a seed is known as germination.

Q9 : What is nectar?

Ans : Nectar is sweet juice of flowers collected by bee which gets converted into honey.

Q10 : Where do bees collect their honey?

Ans : Bees collect their honey in their hive.

Q11 : Write the variety of animals which are classified under taking food?

Ans : The variety of animals which are classified under taking food;

  1. Herbivores
  2. Carnivores
  3. Omnivores

Q12 : What are Herbivores?

Ans : Animals which eat only plants or plant’s products are known as herbivores. Like cow, deer and buffalo etc.

Q13 : What are carnivores?

Ans : Animals which eat only animals or animal’s products are known as carnivores.

Q14 : What are omnivores?

Ans : Animals which eat both plants and animals. These are called omnivores. 

ATP Education
www.atpeducation.com ATP Education www.atpeducation.com

ATP Education

 

 

Advertisement

NCERT Solutions

Select Class for NCERT Books Solutions

 

 

 

Notes And NCERT Solutions

Our NCERT Solution and CBSE Notes are prepared for Term 1 and Terms 2 exams also Board exam Preparation.

Advertisement

Chapter List


Our Educational Apps On Google Play Store