atp logo  ATP Education
Hi Guest

CBSE NOTES for class 10 th

 

3. Metals and Non-metals : Science class 10 th:English Medium NCERT Book Solutions

NCERT Books Subjects for class 10th Hindi Medium

Page 4 of 5

3. Metals and Non-metals

 

Additional Questions With Solutions:

Q1: What is malleability?

Ans: Some metals can be beaten into thin sheets. This property is called malleability.  Ex. – gold , Silver.

Q2: What is ductility?

Ans:  The ability of metals to be drawn into thin wires is called ductility.  Such a metal is called ductile metal. Ex. – gold and silver.

Q3: What is sonorous?

Ans: The metals that produce a sound on striking a hard surface are said to be sonorous.

Q4: Why are school bells made of metals?

Ans: The metals have a property of sonorous; they produce sound on striking a hard surface, so the school bells are made of metals.

Q6: Name two metals which melt to keep them on your palm.

Ans: Gallium and caesium.

Q7: Name a allotrope of carbon which is good conductor of electricity.

Ans: Graphite.

Q8: What do non metals produce when dissolve in water.

Ans: They produce acidic oxides.

Q11:  What is anodising?

Ans: Anodising is a process of forming a thick oxide layer of aluminium.

Q13: What is done with the article to protect the further corrosion?

Ans: Anodising.

Q18: Name the metals which float in water.

Ans: Calcium and magnesium.

Q19: Why do Calcium and magnesium float in water?

Ans: Calcium and magnesium start floating because the bubbles of hydrogen gas formed stick to the surface of the metals.

Q20: Name two metals which do not react with hot or cold water but react with steam.

Ans: Aluminium and Iron.

Q21: What is the nature of metallic oxide?

Ans: Basic.

Q22: What is the nature of non-metallic oxide?

Ans: Acidic. 

ATP Education
www.atpeducation.com ATP Education www.atpeducation.com

ATP Education

 

 

Advertisement

NCERT Solutions

Select Class for NCERT Books Solutions

 

 

 

Notes And NCERT Solutions

Our NCERT Solution and CBSE Notes are prepared for Term 1 and Terms 2 exams also Board exam Preparation.

Advertisement

Chapter List


Our Educational Apps On Google Play Store