atp logo  ATP Education
Hi Guest

CBSE NOTES for class 8 th

 

1. How When and Where : History class 8 th:English Medium NCERT Book Solutions

NCERT Books Subjects for class 8th Hindi Medium

Page 3 of 3

1. How When and Where

 

1. How When and Where


Question 1: To whom did Robert Clive entrust the task of preparing a map of India?

Answer: Rennell 

Question 2: For which events in history are dates important?

Answer: Dates are important for the following events in history, such as when the king was crowned, in which year he was married, in which year a child was born in his house, in which year he fought, when he died and after that Who sat on the throne?

Question 3: Who was the first Governor-General of India?

Answer: Warren Hastings in 1773 AD.

Question 4: Who was the last Viceroy of India?

Answer: Lord Mountbatten.

Question 5: Who was James Mill?

Answer: James Mill was an economist and political philosopher of Scotland. He wrote a book called "A History of British India".

Question 6: In how many time sections has James Mill divided Indian history?

Answer: Indian history is divided into three periods in James Mill.

         (i) Hindu (ii) Muslim (iii) British

Question 7: How many parts did historians divide Indian history?

Answer: Historians divided Indian history into the following parts.

         (i) Ancient India

         (ii) Medieval India

         (iii) Modern India

Question 8: Why did the British think that surveys are important for proper governance?

Answer: There are following reasons.

(i) The British believed that to govern a country well, it is necessary to know it correctly.

(ii) Surveys provide information about the earth's surface, soil quality, tree plants, fauna and local history.

(iii) In this step, the British started the census and conducted many types of surveys.

Question 9: How did the British keep government documents safe?

Answer: The British preserved government documents by making them museums and archives.

Question 10: Which is the department of map making in India?

Answer: Survey of India.

Question 11: When and under which rule was the Survey of India established?

Answer: Survey of India was established in 1803 under British rule.

Question 12: Where is the headquarters of Survey of India?

Answer: The headquarters of Survey of India is in Dehradun.

Question 13: Who was the last emperor of the Mughal Empire?

Answer: Bahadur Shah Zafar 

Question 14: What is a census?

Answer: From the British rule, a survey is conducted every 10 years in India for information related to the public and all citizens are counted, which is called census.

ATP Education
www.atpeducation.com ATP Education www.atpeducation.com

ATP Education

 

 

Advertisement

NCERT Solutions

Select Class for NCERT Books Solutions

 

 

 

Notes And NCERT Solutions

Our NCERT Solution and CBSE Notes are prepared for Term 1 and Terms 2 exams also Board exam Preparation.

Advertisement

Chapter List


Our Educational Apps On Google Play Store