CBSE NOTES for class 6 th
5. SEPARATION OF SUBSTANCES : Science class 6 th:English Medium NCERT Book Solutions
NCERT Books Subjects for class 6th Hindi Medium
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
Important Questions with solution
Q1: What is mixture? Give some examples.
Ans: Things that are made of two or more than two substances are known as mixture. Examples – air, dust particles, Sherbet etc;
Q2: Define Separation.
Ans: By various methods a mixture is separated into its components is known as separation.
Q3: What is Sedimentation?
Ans: The settling down of heavy solid particles from the liquid in a mixture of solid and liquid substances is known as sedimentation.
Q4: What is decantation?
Ans: The process of separating a solid from a liquid by pouring out the liquid is known as decantation.
Q5: What is filtration?
Ans: It is a method of separating specific particles from a liquid mixture by passing it through a porous membrane.
Q6: What is sublimation?
Ans: Direct conversion of a solid into gas or gas into a solid, this process of conversion is called sublimation.
Q7: Some solid substances have property to covert directly into vapour on heating without being converted back into a liquid.
- What is called this process?
- Name some such substances.
- What happens when cooled the vapour?
Ans:
- This process is called sublimation.
- Ammonium Chloride, Camphor, Naphthalene etc;
- when cooled the vapour it gets converted directly into a solid.
Q8: What is evaporation? What is its used ?
Ans: Conversion of water into water vapour is known as evaporation. It is used for separating salty or water soluble substances from water. Such as salt from sea.
Q9: How will you separate salt from a mixture of Ammonium Chloride?
Ans: The method sublimation will be used for separating salt from a mixture of Ammonium Chloride. On heating Ammonium Chloride gets converted directly into vapour, and salt remains in the pot.
Q10: How can straw be separated from wheat grains?
Ans: Winnowing.
Q11: How can a mixture of sand and marble chips be separated?
Ans: Sieving.
Q12: How can clean water be separated from muddy water?
Ans: Sedimentation and loading.
Q13: There is given a mixture of wood powder, iron nails, sand, and iron fillings. Which process of separation would you use to separate the iron things?
Ans: Magnetic separation
Q14: What type of substances can be separated by sieves/ sieving method?
Ans: Substances of two solids of different size can be separated by sieves/ sieving method like flour.
ATP Educationwww.atpeducation.com ATP Education www.atpeducation.com
ATP Education
Advertisement
NCERT Solutions
Select Class for NCERT Books Solutions
Notes And NCERT Solutions
Our NCERT Solution and CBSE Notes are prepared for Term 1 and Terms 2 exams also Board exam Preparation.
Chapter List

