ATP Education

ATEducation.com Logo

The Secure way of Learning

   Welcome! Guest

LogIn    Register       

 

Sponser's Link
Sponser's Link

Sponser's Link

Join Us On Facebook
CBSE And NCERT Solutions:

NCERT Books Solutions for Class 10 English First Flight english Medium Chapter 1. A Letter to God

Select Your Subject: CBSE English Medium

 

NCERT SolutionsClass 10th English First Flight Chapter Chapter 1. A Letter to God
Page 1 of 2

Chapter 1. A Letter to God

 

NCERT SOLUTION

 

Chapter 1. A Letter To God


Oral Comprehension Check: 

Q 1. What did Lencho hope for ? 

Answer: Lencho hoped for rain .

Q 2. Why did Lencho say the raindrops were like new coins ?

Answer: It was because rain drops would resemble the new coins.

Q 3. How did the rain change ? What happened to Lencho 's fields ?

Answer: The rain changed as hailstone began to fall. Lencho 's fields were covered with hailstones and the whole crop destroyed.

Q 4. What were Lencho 's feelings when the hail stopped ?

Answer:  When the hail stopped Lenchos felt that it was a total loss . A plague of locusts would have left more than that year they would go hungry. Lencho was desperate. He passed that night in sorrow .

Oral Comprehension Check: 

Q 1. Who or what did Lencho have faith in ? What did he do ?

Answer: Lencho had faith in God . He wrote a letter to God demanding help form him .

Q 2. Who read the letter ?

Answer: The postmaster read the letter .

Q 3. What did the postmaster do then ?

Answer: The postmaster did not want to break Lencho 's faith in God . So he decided to answer the letter and send money to Lencho .

Oral Comprehension Check:

Q 1.  Was Lencho surprised to find a put single letter for him with money in it ?

Answer: Lencho was not surprised to find a letter for him with money .

Q 2. What made him angry ?

Answer: He became angry when he counted the money . Actually Lencho had demanded 100 pesos but only 70 pesos reached him . He thought that God could not deny him what he had demanded . Certainly the post office employees might take the money. So Lencho was angry.

Thinking about the Text: 

Q1. Who does lencho have complete faith in ? What sentences in the story ell you this ?

Answe: Lencho has complete faith in God. The following sentences in the story tell us this -

(a) But in the hrarts of all who lied in that solitary house in the middle of the valley‚ there was a single hape: HELP FROM God .

(b) He wrote ‘To God’ on the envelope.

(c) “What faith! I wish I had the faith of the man who wrote this letter.”

(d) “God: Of the money that I asked for‚ only seventy pesos rachad me. Sent me the rest‚ since I need it very much.”

Q2. Why does the postmaster sent money to Lencho? Why does he sing the letter ‘God’ ?

Answer: The postmaster sents money to Lencho because he doesn’t want to shake his faith in God. He has been stunned by the immense faith of the writer in God. He sings the letter ‘God’ so that the writer thinks that God himself has sent the money. It has not been sent by some other person. He wants to keep his faith or hope in God alive.

Q3. Did Lencho try to find out who had sent the money to him ? Why/Why not ?

Answer: No‚ Lencho did not try to find out who had sent the money to him bacause he had immense faith in God. He did not show the slightest surprise on seeing the money; such was his confidence. On the other hand‚ he became angry when he counted the money. He thought that God could not have made mistake nor could he have denied hiom what he had requested to him.

Q4. Who does Lencho think has taken the rest of the money ? What is the irony in the situation? (Remember that the irony of a situation in an unexpected aspect of it. An ironic situation is strange or amusing because it is the opposite of what is expected.)

Answer: Lencho thinks that post-office employeea have taken the rest of the money. The irony in the situtation is that the people (post-office employees) who really helped Lencho with money were suispected by him. He called them a bunch of crooks. The situation is ironic as instead of praising the post-office employees for help the curses them. It is just the opposite of what is expected of him. It is strange and asuming. But this is bacause of Lencho’s immense faith in God.

Q5. Are there people like Lencho’s in the real would? What kind of a person wouid you say he is?

Answer: you may select appropriate words from the box to answer the question.

www.atpeducation.com

www.atpeducation.com

 

 

Page 1 of 2
Download Our Android App
Get it on Google Play
Feed Back

Roshan Class X says:

"6"

Shadab Khan Class X says:

"make fast all science pages geography "

Shivam Bajpai All Class says:

"ये पेज under construction क्युं है .plz fix this prob..."

Krishan Class X says:

"this very good website i really appreciate which provide no cost education to all medium classes"

Vimal Class XI says:

"Not able to find the content....as instructed."

Kamini Class X says:

"every chepter is imcomplete....this side is not useful"

Ashok Swami All Class says:

"10th science ka Lesson-8 ka page no.5 kab take under construction rahega please improve it."

Rishabh Gupta Class XI says:

"how can i understand difference between permutation and combination word problem"

Rishabh Gupta Class XI says:

"i want to learn parts of speech"

KASHIF ALI Class VIII says:

"Please update all the syllabus of class 8"

ATP Education

 

 

Follow us On Google+
Join Us On Facebook
Sponser's Link
Sponser's Link