ATP Education

ATEducation.com Logo

The Secure way of Learning

   Welcome! Guest

LogIn    Register       

 

Sponser's Link
Sponser's Link

Sponser's Link

Join Us On Facebook
CBSE And NCERT Solutions:

NCERT Solutions for Class 10 Footprints Without Feet english Medium Chapter 1. A Triumph of Surgery

Select Your Subject: CBSE English Medium

 

NCERT SolutionsClass 10th Footprints Without Feet Chapter Chapter 1. A Triumph of Surgery:
Page 1 of 2

Chapter 1. A Triumph of Surgery

 

NCERT Solution

 

1. A Triumph of Surgery   


Key to Read and find out: 

Q1.   Why is Mrs.  Pumphrey worried about tricki?

Ans. tricki, the dog was listless. He seemed to have no energy. Mrs Pumphrey was worried about him because she thought that he was suffering from malnutrition.

Q2. What does she do to help him? Is she wise in this?

Ans. She thinks that tricky was suffering from malnutrition. She started to give him some extra to eat between meals.

Q3. Who is the ‘I ‘in this story?

Ans. The narrator James Herriot is ‘I’ in this story.

Think about It:                       

Q1. Is the narrator as rich as Trick’s mistress?

Ans.  He is not as Tricky‘s mistress.

Q2. How does he treat the dog?

Ans. He took the dog to his hospital and let Tricky mixed with other dogs. He did not pamper him he treated him harshly.

Q3. why is he tempted to keep tricky on as a permanent guest?

Ans. Mrs. Pumphrey thinks’ blood. Later he started to send brandy eggs for him .Actually, Tricky did not need these thing Mr. Herriot had a good breakfast with eggs .He had good lunch with wine and a grand diner with brandy .So  it was a temptation to keep tricky as a permanent  guest.

Q4. Why does Mrs. pumphery think the dog‘s recovery is “a triumph of surgery”?

Ans. Mr. Herriot had taken the dog to his Surgery. Mrs.   Pumphrey thought that the dog had undergone a surgery. She was not aware of the dog was a triumph of surgery’.

Think about It:     

Q1. What kind of a person do you think the narrator, a veterinary  surgeon , is ;/ would you say he is tactful of commonsense?.

Ans. The narrator is a Veterinary surgeon. He is very tactful. He know that Tricki was about to fall in trouble. He knows Trick’s ailment as well as treatment. He knows that Trick’s mistress would not be ready to sent Tricki with him. He did not care Mrs. Pumphrey’s tear when he was taking Tricki with him. He was tactful as he said that Tricky would have to undergo the surgery. However, he knows that the treatment was easy. He was full of commonsense.

Q2. Do you think Tricki was happy to go home? What do think will happen now?

Ans. Tricki was happy to go home. When Tricki saw his mistress, he took off from narrator’s arm and went into Mrs. Pumphrey’s lap. He stated licking her face and barking. It shows he was happy to go his mistres. Tricki was healthy now. But if Mrs. Pumphrey again pampers him ,will again fall in treble .

Q3. Do you think is a real-lift episode, or mere fiction? Or is it is a mixture of both?

Ans. The story is  a real life episode. However, same things might be added to make the narrative interesting.            

Talk About It: 

Q1. This episode describes the silly behavior of a rich woman who is foolishly indulgent, perhaps because she is lonely. Do you think such people are merely silly, or can their actions cause harm to others? 

Ans. The episodes describe the silly behavior of Mrs. Pumphrey. She was rich and lonely. She loves her dog and pampers him. He become hugely fat and saved by the doctor. She was over protective. Her indulgence was foolish. Mr. Herriot had warned Mrs. Pumphrey about Tricki’s trouble, however, she did not heed. I think such people can cause harm to others. Her foolishness caused Tricki’s trouble. The doctor had to take Tricki to his surgery.

Q2. Do you think there are parents like Mrs. Pumphrey?

Ans. Yes, most parents behave like

 

www.atpeducation.com

www.atpeducation.com

 

 

Advertisement
Page 1 of 2
Download Our Android App
Get it on Google Play
Feed Back

Roshan Class X says:

"6"

Shadab Khan Class X says:

"make fast all science pages geography "

Shivam Bajpai All Class says:

"ये पेज under construction क्युं है .plz fix this prob..."

Krishan Class X says:

"this very good website i really appreciate which provide no cost education to all medium classes"

Vimal Class XI says:

"Not able to find the content....as instructed."

Kamini Class X says:

"every chepter is imcomplete....this side is not useful"

Ashok Swami All Class says:

"10th science ka Lesson-8 ka page no.5 kab take under construction rahega please improve it."

Rishabh Gupta Class XI says:

"how can i understand difference between permutation and combination word problem"

Rishabh Gupta Class XI says:

"i want to learn parts of speech"

KASHIF ALI Class VIII says:

"Please update all the syllabus of class 8"

ATP Education

 

 

Follow us On Google+
Join Us On Facebook
Sponser's Link
Sponser's Link